Zapiekanka makaronowa z mielonym z indyka i warzywami

Jakiś czas temu na facebooku pisałam Wam już o tej zapiekance. Powstała z czystego przypadku tylko dlatego, że miałam ochotę na zapiekankę i na mięso mielone z indyka. Uważam, że wyszła naprawdę fajna kompozycja i z pewnością przygotuję ten przepis jeszcze nie raz. Jest to również dobry pomysł na ciepły posiłek kolacyjny, kiedy nawiedzą nas goście lub planujemy małą imprezę.

Polecam, spróbujcie:)


Składniki (3 porcje):

* 250g makaronu
* 480g mięsa mielonego z indyka
* 3 pomidory
* 3 ząbki czosnku
* 1 cukinia (ok. 90g)
* 2 marchewki
* 1/2 papryki czerwonej średniej wielkości
* łyżka oliwy z oliwek
* 3 łyżki śmietany 12%
* żółty ser np. Salami do posypania



Kaloryczność 1 dużej porcji to ok. 649 kcal

* Przewidywana zawartość:
białka 47,9g
tłuszczu 21,5g
węglowodanów 70,4g
błonnika 5,6g

* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami


Makaron gotujemy al dente.
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy, przekładamy do rondelka i podgrzewamy żeby się trochę "rozciapały" :), odstawiamy z palnika.
Na oliwie delikatnie podsmażamy czosnek, dodajemy mięso mielone i często mieszamy żeby się nie przypaliło. Dodajemy ulubione przyprawy np. bazylię, pieprz, oregano. Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy pokrojoną marchewkę, cukinię i paprykę. Przykrywamy i odstawiamy z palnika.
Do przestudzonych pomidorów dodajemy śmietanę i blendujemy na sos (będzie dość rzadki).
Do garnka z makaronem, z którego uprzednio odlaliśmy wodę przekładamy mięso z warzywami, zalewamy sosem, mieszamy.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy tartym serem i zapiekamy (tak długo aż ser się rozpuści).