Kuskus z tuńczykiem

W kuskusie rozsmakowałam się stosunkowo niedawno. Moje kubki smakowe podbił w połączeniu z tuńczykiem i pomidorami. Do tego dania śmiało można również dodać jajka gotowane na twardo.


Wydaje mi się, że kasze są wciąż niedoceniane w naszych domach, być może dlatego, że nie wiemy o nich zbyt wiele.
Kasza kuskus zawiera więcej białka niż kasza manna czy ryż, mniej niż makaron pełnoziarnisty. Dodatkowo jest źródłem witaminy B1. Przygotowuje się ją łatwo i szybko - wystarczy zalać gorącą wodą, a już po chwili ziarna wchłoną wodę pęczniejąc.

Śmiało można wykorzystać ją do dań obiadowych, nawet wtedy kiedy nie mamy możliwości jej podgrzania, ponieważ smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

* 75g kaszy kuskus
* 1/2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym
* 120g pomidora (ok 3/4 jednej sztuki)

Kaloryczność posiłku to ok. 230kcal

* Przewidywana zawartość:
białka 22g
tłuszczu 6,5g
węglowodanów 25g

* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami


Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, kiedy napęcznieje dodajemy rozdrobnionego tuńczyka oraz pokrojonego według uznania pomidora.


Smacznego!