Lemoniada arbuzowa z miętą

Krótko i na temat - orzeźwiająca lemoniada arbuzowa w sam raz na letnie upały.
Co Wy na to? Koniecznie dajcie znać, gdy wypróbujecie :)



Składniki na dzbanek jak na zdjęciu:
* 500g arbuza (samego miąższu)
* kilka listków mięty (u mnie 8 sztuk)
* sok z 1/2 cytryny
* 2 łyżeczki cukru (lub więcej, w zależności od upodobań)
* woda mineralna do rozcieńczenia według uznania

Kaloryczność takiej lemoniady to ok. 211 kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 3g
tłuszczu 0,6g
węglowodanów 50g
błonnika 2g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami

Usuwamy z miąższu arbuza pestki i blendujemy. Przelewamy do dzbanka, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. W połowie szklanki z gorącą wodą rozpuszczamy cukier, dodajemy listki mięty, aby się zaparzyły, po chwili przelewamy całość do dzbanka i mieszamy. Lemoniadę schładzamy w lodówce. Przed podaniem rozcieńczamy wodą i dodajemy kostki lodu.