kalkulator

niedziela, 26 czerwca 2016

Lemoniada arbuzowa z miętą

Krótko i na temat - orzeźwiająca lemoniada arbuzowa w sam raz na letnie upały.
Co Wy na to? Koniecznie dajcie znać, gdy wypróbujecie :)



Składniki na dzbanek jak na zdjęciu:
* 500g arbuza (samego miąższu)
* kilka listków mięty (u mnie 8 sztuk)
* sok z 1/2 cytryny
* 2 łyżeczki cukru (lub więcej, w zależności od upodobań)
* woda mineralna do rozcieńczenia według uznania

Kaloryczność takiej lemoniady to ok. 211 kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 3g
tłuszczu 0,6g
węglowodanów 50g
błonnika 2g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami

Usuwamy z miąższu arbuza pestki i blendujemy. Przelewamy do dzbanka, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. W połowie szklanki z gorącą wodą rozpuszczamy cukier, dodajemy listki mięty, aby się zaparzyły, po chwili przelewamy całość do dzbanka i mieszamy. Lemoniadę schładzamy w lodówce. Przed podaniem rozcieńczamy wodą i dodajemy kostki lodu.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam lemoniady na bazie arbuza. Są zdrowe, doskonale nawadniają i są pycha! Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, zajrzyj również do mnie i dowiedz się, że zdrowe odżywianie wcale nie musi być nudne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pozwolę sobie zauważyć, że czasem babcie sprzedają arbuzy, są o wiele słodsze i o wiele zdrowsze od tych ze sklepu. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super arbuzowo - lemoniadowe szaleństwo! ;)
    zapraszam na: http://helphystyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka lemoniada jest świetna na upalne dni!

    OdpowiedzUsuń