Szybki domowy chleb wieloziarnisty na krupczatce

Chleb na zakwasie prezentowałam Wam już 1,5 roku temu, który jest bardziej czaso- i pracochłonny niż ten - mega nadziany ziarnami, bardzo lekki, bo na krupczatce i do tego szybko rosnący więc nie wymaga dużego zapasu czasu i oczekiwania aż urośnie. Jego świeżość jest krótsza niż chleba na zakwasie, bo po kilku dniach zaczyna podsychać, ale prawdopodobnie zjesz go szybciej niż zdąży to nastąpić ;).
Inspirację do przepisu już dawno temu zaczerpnęłam od mojewypieki.com i nie raz się sprawdził.


Składniki na chleb z foremki keksowej rozm. 25 cm:
* 0,5 kg mąki krupczatki
* 3 łyżki siemienia lnianego
* 3 łyżki łuskanego słonecznika
* 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
* 1,5 łyżki sezamu
* 1 łyżka pestek dyni 
* 3 łyżki płatków owsianych/żytnich
* 1,5 łyżki soli
* 1 łyżeczka cukru
* 25 dag świeżych drożdży
* 0,5 litra ciepłej wody


Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Wyrobić ponownie - rozmieszać (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do foremek keksowych. Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, trzeba uważać, bo może "wyjść" z formy przy niedopilnowaniu).

Piecz około 25-30 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas, bo piekarnik piekarnikowi nierówny) w temperaturze 220-230ºC.
Pycha!
Jeśli wypróbujesz - koniecznie daj znać jak wyszło :)