Jaglanka z wanilią i bananem

Kasza jaglana jest produktem naturalnie bezglutenowym. To ważna informacja dla osób borykających się z nietolerancją na gluten lub chorujących na celiakię. Tym sposobem jaglanka może być dobrą alternatywą dla popularnej owsianki. Dodatkowo można ją podawać dzieciom oraz osobom starszym ze względu na to, że jest lekkostrawna. 
Kasza jaglana ma w odróżnieniu od większości kasz działanie zasadotwórcze. Jest to pozytywne zjawisko ze względu na to, że w diecie Polaków znaczna większość produktów jest o działaniu kwasotwórczym. Jaglanka, bądź po prostu kasza jaglana ma skuteczne działanie rozgrzewające, dlatego warto ją jeść szczególnie w takie chłodne dni jak teraz.
Składniki:

Kasza jaglana - 1/2 szklanki
Banan - 1 szt.
Mleko 2% tłuszczu - 1 szklank
Wanilia - 1/2 laski
Maliny - garść
 Borówki - garść
1 szklanka wody

Kaloryczność takiej jaglanki to ok. 497 kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 14,4g
tłuszczu 5,2g
węglowodanów 107,6g
błonnika 10,6g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami


Kaszę jaglaną przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Należy ją opłukać w zimnej wodzie, a następnie przelać wrzątkiem. Tak przygotowaną kaszę wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu, około 15min. W razie potrzeby dolewamy wody w trakcie gotowania.
Do mleka wsypujemy ziarenka wanilii, dodajemy banana i miksujemy ze sobą. Następnie dodajemy do gotującej się kaszy.
Całość przekładamy do miseczki i dokładamy owoce. W tym przepisie są to maliny i borówki, ale możesz wybrać dowolny rodzaj, taki jak Tobie najlepiej odpowiada :).