Makaron tagliatelle z mini mozzarellą i pomidorkami

Pyszny, sycący makaron z wieloma dodatkami. Polecam z całego serca, bo wyszło naprawdę pysznie!

Składniki (4 porcje):
  • 240 g makaronu tagliatelle (może też być makaron spaghetti lub inny jeśli wolisz)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 opakowania mozzarelli mini (2x 125 g)
  • 1 opakowanie (200 g) szpinaku
  • 400 g pieczarek (najwygodniejsze są te "mini")
  • 120 ml śmietanki 30%
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kuchni włoskiej

Kaloryczność 1 porcji to ok. 520 kcal

41 % tłuszczu
40 % węglowodanów
19 % białka

Zawartość błonnika ok: 5,3 g.

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente.
Na jeszcze zimną patelnię wlej oliwę z oliwek i wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę. Podsmaż delikatnie aż do zeszklenia. Dodaj umyte i pokrojone w ósemki pieczarki - chwilę duś - pieczarki puszczą wodę, zaczekaj aż trochę odparuje. Dodaj umyty szpinak i poczekaj aż zwiędnie. Wrzuć pomidorki pokrojone na połówki lub w ósemki (w zależności od tego jak duże będą). Następnie dodaj bulion i przyprawy. Duś kilka minut, dodaj śmietankę, dokładnie wymieszaj. 
Mozzarellki przekrój na połówki i dodaj kiedy danie na patelni troszkę ostygnie - nie roztopią się tak bardzo jak wrzucone do gorącego sosu i nie skleją ze sobą.