Makaron tagliatelle z mini mozzarellą i pomidorkami
Składniki (4 porcje):
- 240 g makaronu tagliatelle (może też być makaron spaghetti lub inny jeśli wolisz)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 2 opakowania mozzarelli mini (2x 125 g)
- 1 opakowanie (200 g) szpinaku
- 400 g pieczarek (najwygodniejsze są te "mini")
- 120 ml śmietanki 30%
- 400 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kuchni włoskiej
Kaloryczność 1 porcji to ok. 520 kcal
41 % tłuszczu
40 % węglowodanów
19 % białka
Zawartość błonnika ok: 5,3 g.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente.
Na jeszcze zimną patelnię wlej oliwę z oliwek i wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę. Podsmaż delikatnie aż do zeszklenia. Dodaj umyte i pokrojone w ósemki pieczarki - chwilę duś - pieczarki puszczą wodę, zaczekaj aż trochę odparuje. Dodaj umyty szpinak i poczekaj aż zwiędnie. Wrzuć pomidorki pokrojone na połówki lub w ósemki (w zależności od tego jak duże będą). Następnie dodaj bulion i przyprawy. Duś kilka minut, dodaj śmietankę, dokładnie wymieszaj.
Mozzarellki przekrój na połówki i dodaj kiedy danie na patelni troszkę ostygnie - nie roztopią się tak bardzo jak wrzucone do gorącego sosu i nie skleją ze sobą.
Na jeszcze zimną patelnię wlej oliwę z oliwek i wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę. Podsmaż delikatnie aż do zeszklenia. Dodaj umyte i pokrojone w ósemki pieczarki - chwilę duś - pieczarki puszczą wodę, zaczekaj aż trochę odparuje. Dodaj umyty szpinak i poczekaj aż zwiędnie. Wrzuć pomidorki pokrojone na połówki lub w ósemki (w zależności od tego jak duże będą). Następnie dodaj bulion i przyprawy. Duś kilka minut, dodaj śmietankę, dokładnie wymieszaj.
Mozzarellki przekrój na połówki i dodaj kiedy danie na patelni troszkę ostygnie - nie roztopią się tak bardzo jak wrzucone do gorącego sosu i nie skleją ze sobą.