Pieczone polędwiczki z indyka z warzywami

Kochani, chciałabym zaproponować Wam przyjemny, prosty przepis na danie, które praktycznie robi się samo.


Składniki:

Polędwiczki z indyka - 400g
Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Papryka czerwona - 1/2 szt
Pieczarki - 7 szt
Cukinia - 1/2 szt
Cebula - 1 szt
Czosnek - 3 ząbki
Przyprawa american chicken - 1 łyżka


Kaloryczność całego dania to ok. 516 kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 78,6g
tłuszczu 13,35g
węglowodanów 29,1g
błonnika 9,4g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami

Umyte polędwiczki z indyka natrzyj oliwą z oliwek wymieszaną z ulubionymi przyprawami. Ja wykorzystałam gotową mieszankę przypraw "American chicken". Pieczarki pokrój na plastry i ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego. Połóż na nich mięso, a następnie pokrojoną cukinię, cebulę, paprykę i czosnek w ząbkach. Podlej delikatnie wodą, a następnie przykryj naczynie pokrywką lub jeśli nie masz możesz wykorzystać folię aluminiową (ja przygotowałam to danie właśnie w ten sposób). Piecz w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni ok.30min. Czas pieczenia musisz kontrolować mimo wszystko sam/-a, bo piekarnik piekarnikowi nierówny :).
Danie możesz podawać z ryżem lub kaszą.


Przyprawę, którą użyłam do przygotowania do tego dania otrzymałam ze sklepu ekomaja.eu.