Marchewka po koreańsku

Marchew jest źródłem witaminy A. Witamina A natomiast jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, co oznacza, że aby prawidłowo wchłonęła się w naszym organizmie niezbędny jest w takim marchewkowym daniu również tłuszcz. W tym przypadku mamy i jedno i drugie, do tego przyprawa z domieszką papryczki chilii, cebula, czosnek - połączenie doskonałe. Dopóki nie otrzymałam mieszanki przypraw do tej surówki, przyznam się, że nie wiedziałam o jej istnieniu. Dzisiaj wiem, że nie po raz pierwszy gości w mojej kuchni :)

Niedobór witaminy A może prowadzić do problemów z oczami tj. suchością spojówek, rogówek, zapaleniem powiek, w zaawansowanym stadium może wystąpić tak zwana kurza ślepota.








Składniki na miseczkę jak na zdjęciu:
Marchew -3 szt.
Czosnek - 3 ząbki
Cebula - 1 szt.
Olej rzepakowy - 3 łyżki
Przyprawa "marchew po koreańsku" - 1 łyżeczka



Kaloryczność całej miseczki to ok. 343 kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 4,2g
tłuszczu 27,8g
węglowodanów 29,9g
błonnika 10,4g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami


Marchew obierz i zetrzyj na tarce, dodaj przyprawy, wymieszaj. Czosnek drobno posiekaj. Z marchewki zrób stożek na czubku, którego nałóż czosnek. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę. Polej cebulą z olejem czosnek. Następnie wszystko wymieszaj i odstaw "do przegryzienia".


Przyprawę do przygotowania tego dania otrzymałam od firmy Eko Maja.