Leczo-spaghetti czyli nie do końca sprecyzowane danie obiadowe

To danie obiadowe z jednej strony przypomina mi spaghetti, a z drugiej leczo.. Nie jest ani jednym ani drugim za to jest czymś co naprawdę wspaniale sprawdziło się w mojej kuchni. Jak dobrze, że mam tego bloga i musiałam spisać składniki, które użyłam :)


 
 Składniki (2 porcje):
* 500g mięsa mielonego z indyka
* 1 puszka pomidorów
* 1/2 czerwonej cebuli
* 1 marchew
* 45g pora
* 2 ząbki czosnku
* łyżka oleju
* przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, oregano, bazylia

Kaloryczność (1 porcji) to ok. 260 kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 46,5g
tłuszczu 6,3g
węglowodanów 12,8g
błonnika 4,4g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami

Przepis jest banalnie prosty.
Na rozgrzanej patelni z łyżką oleju podsmażamy mięso. Dodajemy pomidory z puszki, przykrywamy i od czasu do czasu mieszając czekamy aż zmiękną, a nadmiar wody się zredukuje. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek i razem z pokrojoną w kosteczkę papryką, drobniutko posiekanym porem oraz startą na dużych oczkach marchewką dokładamy na patelnię. Chwilę dusimy, aby warzywa zmiękły i doprawiamy według uznania. U mnie przeważała ostra papryka, dlatego było to danie trochę pikantne (idealne na chłodniejsze dni!).
Idealnie komponuje się zarówno z ryżem jak i makaronem.
Polecam do wypróbowania!! :)