Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym

Poniższa propozycja idealnie sprawdzi się na piątkowy, bezmięsny obiad bądź dla osób, które mięsa nie lubią. ... no i dla wszystkich innych, którzy akurat na takie bezmięsne danie będą mieli ochotę ;)
Gdyby ktoś z Was postanowił jednak trochę zwiększyć ilość białka to proponuję dodać delikatne mięsko typu pierś z kurczaka bądź indyka.
A zamiast koncentratu pomidorowego (którego fanką nie jestem, ale akurat stał w szafce..) zachęcam do wypróbowania pulp pomidorowych czy chociażby pomidorów z puszki.


 Składniki (2 porcje):
* 60g czerwonej soczewicy
* 150g makaronu
* 20g posiekanej cebuli
* 1 ząbek czosnku
* łyżka oliwy z oliwek
* przyprawy: bazylia, oregano, pieprz

Kaloryczność 1 porcji to ok. 422 kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 16,9g
tłuszczu 7g
węglowodanów 78g
błonnika 5,9g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami



Soczewicę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak samo postępujemy z makaronem (gotujemy al dente).
Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek.
Następnie dodajemy 4-5 łyżek koncentratu + 0,5 szkl przegotowanej wody/ pomidory z puszki/ pulpę pomidorową. Przyprawiamy - oregano, bazylia, pieprz - według uznania.
Dodajemy makaron i soczewicę i dokładnie mieszamy.
Sama byłam zaskoczona efektem, dlatego polecam :)