Polędwiczki drobiowe w sosie pieczarkowym

Świetny pomysł na obiad, czyli polędwiczki drobiowe w sosie pieczarkowym. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Przepis obejmuje dwie porcje. Obie tym razem należały do mnie, dlatego jednego dnia zaserwowałam je z ryżem, a kolejnego z ziemniaczkami purée. Do Was należy wybór w jakiej wersji wolicie :)



Składniki (2 porcje):
* 500g polędwiczek drobiowych (z kurczaka)
* 220g pieczarek (ok. 9szt, ale zależy od wielkości)
* 1 cebula
* 1 kubeczek (180ml) śmietanki 18%
* łyżka oliwy z oliwek
* sól, pieprz

Kaloryczność 1 porcji mięsa z sosem (bez ryżu/ziemniaków) to ok. 408 kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 51,2g
tłuszczu 20,1g
węglowodanów 8,6g
błonnika 2,8g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami



Na oliwie z oliwek szklimy drobno posiekaną cebulę,a następnie dodajemy pokrojone pieczarki - podsmażamy.
Polędwiczki kroimy według uznania (u mnie w kosteczkę) i dodajemy do cebuli, podsmażamy aż włókna mięsa się zamkną.
Dodajemy śmietankę, sól, pieprz. Mięso dusimy w sosie.
Gotowe!

Smacznego :)