Makaron z pesto pietruszkowym, marchewką i kurczakiem

Pietruszka na ogrodzie jest? Jest! I to ile! Dlatego postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania pesto pietruszkowego. To mój debiut :).
Danie wyszło super! Było na obiad w pracy dzisiaj, będzie i jutro. Spieszę się z przekazaniem Wam tego przepisu, bo uważam, że warto spróbować.
Kto się skusi? :))
 Składniki (2 porcje):
* 200g makaronu (przed ugotowaniem)
* 200g mięsa z piersi kurczaka / polędwiczek
* 2 marchewki
* 25g pietruszki
* 3 liście bazylii
* 5 łyżek oleju rzepakowego
* 1 duży ząbek czosnku
* 10g orzechów włoskich
* sól, pieprz, oregano

Kaloryczność 1 porcji to ok. 660 kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 33g
tłuszczu 27,9g
węglowodanów 77,9g
błonnika 5g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente. Mięsko kroimy w kostkę, przyprawiamy oregano i parujemy razem z pokrojoną w plasterki marchewką przez około 25min (plasterki marchewki najlepiej ułożyć na kurczaku).
Liście pietruszki przekładamy do miseczki razem z drobno pokrojonym ząbkiem czosnku, posiekanymi orzechami, porwanymi liśćmi bazylii, dodajemy sól i pieprz. Przygotowujemy pesto za pomocą blendera.
Kiedy makaron będzie gotowy odlewamy wodę, dodajemy do niego pesto - mieszamy. Na końcu dodajemy mięso z marchewką mieszając ponownie.

Pycha, smacznego! :)