Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami na parze

Makarony i różnego typu placuszki/naleśniki są moimi ulubionymi daniami. Oczywiście menu musi być urozmaicone, ale każdy ma swoje wybrane smaki. Moimi na pewno nie jest schabowy z ziemniakami, ale i takiego od czasu do czasu z chęcią zjem (chociaż zastanawiam się kiedy jadłam ostatnio i nie mogę sobie przypomnieć).

Tym razem chciałabym zaproponować Wam zapiekankę makaronową z warzywami. Można się nią naprawdę porządnie najeść, dlatego preferowałabym przyrządzić ją na obiad, nie na kolację.

Jeśli spróbujecie wykorzystać ten przepis koniecznie dajcie znać! Zdjęcia również mile widziane :)


Składniki (2 porcje):

* 200g makaronu (najlepiej brązowego, ale ja akurat miałam biały)
* 280g piersi z kurczaka + ulubione przyprawy
* 200g brokuła
* 220g kalafiora
* 55g marchwi (1 sztuka średniej wielkości)
* 6g cebuli
* łyżeczka oliwy z oliwek
* 3 łyżki śmietany 18%
* ok. 2 garści startego żółtego sera do posypania


Kaloryczność 1 porcji to ok. 670 kcal

* Przewidywana zawartość:
białka 50,4g
tłuszczu 17,61g
węglowodanów 84,6g
błonnika 8,3g

* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami


Makaron gotujemy al dente.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z ulubionymi przyprawami (np. bazylia, pieprz, oregano), a następnie podsmażamy na patelni. Brokuła, kalafiora i pokrojoną w plasterki marchewkę gotujemy na parze*. 
 Do gotowego mięsa na patelni dokładamy śmietankę, a następnie ugotowane warzywa i makaron oraz pokrojoną cebulkę - mieszamy. 
Całość dzielimy na dwie części, przekładamy do naczyń żaroodpornych, posypujemy tartym serem i zapiekamy aż ser się nie rozpuści i przyrumieni.

*Jak zawsze przypominam, że jeśli nie macie parowaru możecie tak samo przygotować to na sitku do gotowania na parze, które umieszcza się w garnku. Jeśli jednak nie chcecie robić tego w ten sposób proponuję kalafiora i brokuła ugotować al dente, mięso podsmażyć na patelni i poddusić razem z marchewką.


Pięknej soboty Wam życzę! <3