Potrawka warzywna z ryżem i kalafiorem

Chciałabym zaproponować Wam proste i szybkie w wykonaniu danie obiadowe. Idealne dla osób nie lubiących bądź nie jedzących mięsa. Dla tych, którzy bez mięsa obejść się nie mogą proponuję wersję z np. piersią z kurczaka przygotowaną wraz z warzywami na patelni. Mi danie to jak najbardziej pasowało w wersji jaką podaję poniżej.
Wariacji składnikowych może być tutaj naprawdę wiele, np. dodatek cukinii bądź bakłażana też się sprawdzi. Wypróbujcie w jakiej wersji smakuje Wam najbardziej.

Komentarze - szczególnie te po wypróbowaniu - bardzo mile widziane :)


Składniki:
* woreczek ryżu (u mnie jaśminowy)
* 1 pomidor
* 400g kalafiora
* 140g papryki czerwonej
* 20g pora
* 2-3 ząbki czosnku
* oliwa z oliwek


Kaloryczność to ok. 508 kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 18,9g
tłuszczu 6,9g
węglowodanów 107,8g
błonnika 16,3g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do czosnku dodajemy drobno pokrojonego pora, pomidora i paprykę - dusimy aż warzywa zmiękną.
Gotujemy kalafiora (w garnku lub na parze) - oczywiście kalafiora można zastąpić innym warzywem.
Na ugotowany ryż wykładamy warzywa.
Smacznego :)