Kotlety z kalafiora

Wstyd się przyznać, ale do tematu kotletów z kalafiora podeszłam  bardzo sceptycznie. Nie chciało mi się wierzyć w to, że może to być coś dobrego. Jakie było moje zaskoczenie, kiedy kotleciki okazały się strzałem w dziesiątkę, a podane z kaszą pęczak podbiły moje serce.
Polecam gorąco!


Składniki (5szt):
* 500g kalafiora
* 50g cebuli czerwonej
* 1 jajko rozm. M
* 6 łyżek bułki tartej
* 5 listków świeżej bazylii
*otręby pszenne do obtoczenia
* sól, pieprz
* olej do smażenia

Kaloryczność 1 kotlecika to ok. 107 kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 5,2g
tłuszczu 5,3g
węglowodanów 14,1g
błonnika 4,4g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami

Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy al dente (w wodzie lub na parze), studzimy, kroimy na mniejsze kawałeczki.
Cebulę i świeże liście bazylii drobno siekamy. Cebulę szklimy na patelni.
Do miseczki przekładamy pokrojonego kalafiora, cebulę, bazylię. Dodajemy sól, pieprz według uznania, roztrzepane jajko oraz bułkę tartą. Zagniatamy dłońmi tak długo aż ze składników będzie można uformować kotleciki. Następnie obtaczamy je w otrębach pszennych i smażymy na małym ogniu. 
Z podanej proporcji wyszło mi 5 dość dużych kotlecików.

Smacznego :)