Sos słodko-kwaśny z kurczakiem

Autor: | 04 sierpnia Zostaw komentarz
Ostatnimi czasy dosyć często można zastać u mnie sos słodko-kwaśny z kurczakiem i ryżem. Jest to danie, które według mnie przygotowuje się szybko (pomijając etap krojenia) i prosto. Dodatkowo nie trzeba znać się na przyprawach, bo sam sos ma smak jak dla mnie idealny.



Składniki na 3 porcje:
* 270g piersi z kurczaka
* 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, papryka słodka
* pół czerwonej papryki
* 2 młode marchewki
* pół cukinii
* pół bakłażana
* 5 plastrów ananasa z puszki
* 245g soku ananasowego (z puszki)
* 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego


Kaloryczność 1 porcji sosu z kurczakiem to ok. 220 kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 19,6g
tłuszczu 4,5g
węglowodanów 28,4g
błonnika 3,8g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami



Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę lub podłużne kawałeczki i dodajemy do zmieszanej oliwy z przyprawami - odstawiamy na około pół godziny do lodówki. W międzyczasie kroimy pozostałe składniki w kostkę. Kurczaka podsmażamy (nie potrzebujemy dodawać kolejnej porcji tłuszczu - oliwa, w której się marynował powinna wystarczyć), a kiedy będzie gotowy dokładamy do niego pozostałe składniki. Wlewamy sok ananasowy i przykrywamy patelnię, aby warzywa zmiękły (najlepiej przypilnować tak, aby były al dente). Na samym końcu, kiedy już uważamy, że danie jest praktycznie gotowe dodajemy koncentrat pomidorowy.
Do tego gotujemy 50g (1 porcja) ryżu i mamy pyszny obiad. 
Bardzo dobrze komponuje się z tym daniem ryż jaśminowy - w 50g znajduje się 174 kcal.

:)
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: