Sałatka z kalafiorem, pomidorem i jajkiem
Sałatki świetnie sprawdzają się jako posiłek na drugie śniadanie czy dodatek do śniadania lub kolacji. Lekka, a zarazem sycąca sałatka to znakomity sposób na szybki danie pełne witamin i składników mineralnych. Do tego kromka pełnoziarnistego chleba i pyszny jedzonko gotowe.
Składniki na 1 porcję:
* 200g kalafiora
* 1/2 pomidora
* 1/2 pomidora
* 2 liście sałaty
* szczypiorek (łyżeczka)
* 2 jajka
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
* szczypiorek (łyżeczka)
* 2 jajka
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
Kaloryczność to
ok. 220kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 19,6g
tłuszczu 11g
węglowodanów 17g
błonnika 6g
*
przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi
produktami
Do miseczki wrzucamy porwane na kawałki liście sałaty, dodajemy ugotowanego na parze kalafiora, pokrojone według uznania ugotowane na twardo jajka, pomidora, posiekany szczypiorek. Na końcu mieszamy z jogurtem naturalnym i ulubionymi przyprawami np. bazylią.
Do miseczki wrzucamy porwane na kawałki liście sałaty, dodajemy ugotowanego na parze kalafiora, pokrojone według uznania ugotowane na twardo jajka, pomidora, posiekany szczypiorek. Na końcu mieszamy z jogurtem naturalnym i ulubionymi przyprawami np. bazylią.