Ryż ze szpinakiem, papryką i cukinią

Po jednym z dań zostało mi pół cukinii i papryki. Nie zastanawiając się długo pobiegłam do sklepu po świeży szpinak i przygotowałam coś na kształt "risotto".
Przepis nie wymaga zdolności kulinarnych, danie przygotowuje się szybko, a do tego efekt jest naprawdę zadowalający :).


Składniki na 2 porcje (ilość widoczna na zdjęciu)
* pół cukinii
* pół czerwonej papryki
* 1/4 małej cebuli
* 150g szpinaku 
* 3 ząbki szpinaku
* 1 łyżka oliwy
* 100g ryżu

Kaloryczność 1 porcji to ok. 228kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 6g
tłuszczu 5,3g
węglowodanów 42,7g
błonnika 4g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami

Na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy szpinak i odrobinę soli. Kiedy szpinak będzie już gotowy, dokładamy pokrojoną w kosteczkę cukinię i paprykę - dusimy 10-15min (można dodać odrobinę gorącej wody jeśli będzie taka potrzeba).
W międzyczasie gotujemy ryż al dente.
Ryż łączymy z warzywami i w takiej postaci podajemy.

Gotowe! :)