Pieczony naleśnik z borówkami

Kolejny przepis zaczerpnięty z bloga Filozofia Smaku.
Pieczony naleśnik to coś o czym nie słyszałam wcześniej. Warto spróbować!



Składniki:

* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 1 szklanka mleka 2%
* 3 jajka
* 3 łyżki cukru
* pół szklanki borówek
* cukier puder do posypania

Kaloryczność 1 porcji (1/2 przepisu) to ok. 370kcal

* Przewidywana zawartość:
białka 16,3g
tłuszczu 9,5g
węglowodanów 56,5g
błonnika 2,3g

* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami

Przygotowujemy ciasto - mleko, jajka, cukier mieszamy do połączenia. Dodajemy przesianą mąkę. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, a ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem formy - ja użyłam dwóch owalnych naczyń żaroodpornych, Filozofia Smaku proponuje kwadratową formę 20x20. Pieczemy 20-30min., po 5-7min. wsypujemy borówki (w przypadku podzielenia ciasta na dwie części lepiej zrobić to trochę szybciej, bo będzie ono szybciej gęstnieć). Ciasto w trakcie pieczenia dość mocno urośnie, po czym opadnie. 
Mi osobiście naleśnik bardziej smakował na drugi dzień na zimno. W wersji na ciepło bardzo czułam smak jajek.
Polecam posypać cukrem pudrem. Więcej dodatków nie jest potrzebnych.