Drożdżowe racuchy z jabłkami

Jestem fanką wszelkiego rodzaju placuszków, o czym chyba już Wam wspominałam :) Wstyd się przyznać, że robię je dosyć rzadko z lenistwa przed zmywaniem...

Przepisem na drożdżowe racuszki z jabłkami i cynamonem wpisuję się w akcję durszlaka, która właśnie dobiega końca Jedz Polskie Jabłka oraz w akcję Jabłka Wolności na mikserze kulinarnym.

Racuszki zrobiłam z ogródkowymi jabłkami - antonówkami.

Warto wspomnieć, że drożdże, które są składnikiem racuchów są świetnym źródłem witamin z grupy B. Dodatkowo w ich składzie znaleźć możemy duże ilości fosforu, żelaza, potasu i cynku. Zawierają białko oraz dość dużo błonnika.
Drożdże pomagają w częściowym nadtrawieniu skrobi znajdującej się w mące, dzięki czemu ułatwione jest jej trawienie i wchłanianie. 




Z podanej porcji wyszło 8 dość dużych placuszków. Dwa okazały się wystarczające do najedzenia, oczywiście z łakomstwa zjadłam i trzeciego..


Składniki:

* 30g świeżych drożdży
*1,5 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka 2%
* 2 łyżki cukru
* 2 średnie jabłka (ok. 180g jedno)
* 2,5 szklanki mąki
* 1 jajko
* cynamon
* cukier puder do posypania
* olej do smażenia


Kaloryczność 1 racuszka to ok. 252 kcal

* Przewidywana zawartość:
białka 5,9g
tłuszczu 9,9g
węglowodanów 36,8g
błonnika 2g

* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami

Podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim cukier, a następnie dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę, roztrzepane jajko, pokrojone w kostkę jabłka i cynamon. Mieszamy do połączenia.
Smażymy na rozgrzanym oleju.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
PY-CHA! <3