Pierogi z jagodami i serem

Jakiś czas temu mogliście przeczytać i tutaj i na facebooku, że byłam na "jagodobraniu". Z zebranych jagód powstała zupa jagodowa oraz pierogi z jagodami i serem, pozostałość zbiorów została zamrożona. 
Przepis na zupkę znajduje się już na blogu, nadszedł czas na przepis na pierogi, który zaczerpnęłam od Filozofii Smaku.
O jagodach pisałam już tutaj, przy okazji przepisu na zupę. Warto się zapoznać :)


Składniki:

ciasto:
* 1 szklanka mąki
* 1/2 szklanki gorącej wody
*  1 łyżka stopionego masła

farsz:
* 125g twarogu półtłustego
* 1 żółtko
* 1,5 łyżki cukru pudru
* 1/2 szklanki jagód

Kaloryczność 1 porcji (6 sztuk) ok. 252kcal

* Przewidywana zawartość:
białka 11,8g
tłuszczu 6,7g
węglowodanów 37g
błonnika 1,6g

* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami


Przygotowujemy ciasto - przesiewamy mąkę do miski, dodajemy wodę i roztopione masło. Zagniatamy, a następnie odstawiamy na około 30min przykryte ściereczką.

Farsz - ser, żółtka i cukier puder mieszamy ze sobą do połączenia, dodajemy jagody i mieszamy łyżką. 

Rozwałkowujemy ciasto na blacie posypanym mąką. Wycinamy kółka szklanką bądź formą do pierogów. Na środku każdego kółka umieszczamy farsz i zaklejamy. Wrzucamy pierogi do wrzącej wody, gotujemy około 2-3min. od momentu wypłynięcia. 
Podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego (1 łyżka to około 25kcal)

Z podanej porcji wyszło mi 19szt.