Kasza jaglana z pieczonymi warzywami i łopatką

Lubicie kaszę jaglaną? W mojej kuchni to nowość, jako dziecko nigdy nie gościła na moim stole. Zresztą wydaje mi się, że wśród naszego społeczeństwa jest mocno niedoceniona.

Kasza jaglana powstaje z obłuskanego ziarna prosa. W porównaniu z innymi dostępnymi na naszym rynku kaszami dostarcza porównywalnej ilości energii, ale dużo więcej białka roślinnego. Jest lekkostrawna i bezglutenowa, dlatego nadaje się dla osób z nietolerancją glutenu. Warto wiedzieć również, że w porównaniu z kaszą jęczmienną ma o wiele więcej witamin z grupy B, 3x więcej żelaza i 2x więcej magnezu. Istotną kwestią jest również fakt, iż ma działanie zasadotwórcze (czyli odkwasza organizm) - dieta naszego społeczeństwa ma tendencję ku zakwaszaniu organizmu, dlatego jest to ważny aspekt. 
Zawiera krzemionkę, co ma pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. Krzem wpływa pozytywnie na przemianę materii, a więc kasza ta z pewnością może być stosowana przez osoby będące na diecie odchudzającej.

Kasza jaglana z warzywami i łopatką

Składniki na 2 porcje:

* 250g mięsa z łopatki
* łyżeczka rafinowanego oleju rzepakowego
* 1/2 czerwonej papryki
*  1/2 cukinii
* 1 pomidor
* 2 ząbki czosnku
* łyżka oliwy z oliwek
* 7 łyżek kaszy jaglanej
* sól, pieprz, papryka ostra, estragon, czubrzyca zielona

Kaloryczność posiłku (jednej porcji) to ok. 555kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 26g
tłuszczu 30g
węglowodanów 48g
błonnika 4,6g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami
Kaszę jaglaną przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu - przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem, przekładamy do garnka, solimy, zalewamy ok 1,5 szkl. wody i gotujemy na małym ogniu nie mieszając.
Mięso z łopatki myjemy i osuszamy. Kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawiamy żeby przeszło przyprawami krojąc w tym czasie warzywa.
Cukinię i paprykę kroimy w kostkę. Pomidora sparzamy, pozbawiamy skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pokrojone warzywa, posypujemy je przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni na około 15-20min, od czasu do czasu mieszając.
Mięso podsmażamy.
Kiedy już wszystkie składniki będą gotowe - mięso usmażone, warzywa podpieczone, a kasza ugotowana możemy zabierać się za jedzenie.

W przypadku osób będących na diecie proponuję zamianę łopatki na gotowane na parze bądź duszone mięso z piersi kurczaka.

Jak dla mnie PYCHA! :)




Przepis ląduje w akcji:
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/cukinia-2014#