Domowy kisiel brzoskwiniowy

Dzisiaj polecam Wam szybki i prosty przepis na domowy kisiel brzoskwiniowy.
Wykonanie jest naprawdę nieskomplikowane, a smak nieporównywalny z kisielami (kiślami?), które możemy kupić w markecie. Poza tym tutaj dokładnie wiemy co jest w składzie i to według mnie ogromny atut.




Składniki na 2 miseczki jak na zdjęciu:

* 4 brzoskwinie
* 1/2 szklanki wody + ok. 1 łyżka wody
* 1,5 łyżki cukru
* 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Kaloryczność deseru to ok. 193kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 2,4g
tłuszczu 0,45g
węglowodanów 49g
błonnika 4,5g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami

  
Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do małego garnka - blendujemy. Dodajemy 1/2 szklanki wody i cukier. Całość mieszamy i zagotowujemy.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy w łyżce (jeśli za mało to mogą być spokojnie 2) wody.
Kiedy owoce z cukrem się zagotują (mieszamy od czasu do czasu) dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną cały czas energicznie mieszając żeby nie zrobiła nam się "klucha". Po chwili rozlewamy do salaterek.


A ja zasłużyłam na odpoczynek po dzisiejszym "jagodobraniu" :)
Jutro będzie pyszna zupka i pierogi! <3 Już na samą myśl o tym wiem, że to będzie piękna niedziela!
Miłego popołudnia :))